Порно и мастурбация – вредните ефекти и зависимост от тях

Изключително важна тема в модерността, за която почти никой не говори.
В тази публикация ще стане дума за негативните ефекти от прекомерното излагане на порнографски материали – какво се случва в тялото и мозъка ни, защо може да бъде проблем и какво да направим, за да избегнем тези нежелани ефекти.
Темата е докачлива, но не трябва да бъде табу, защото е изключително актуална предвид обстоятелствата, в които се намираме, а именно широката достъпност на такива материали навсякъде в интернет, което с модерните технологии означава навсякъде, по всяко време и в неограничени количества.

Ще говоря предимно от гледна точка на мъжете, тъй като за мъжете това е по-голям проблем, освен това аз имам личен опит, и също така е тема, която съм обсъждал с доста мои клиенти мъже. При жените също може да е проблем, но това е по-рядко като честота и затова ще наблегна на последствията за мъжете. Все пак вероятно някои от нещата могат да важат и за жени имащи такъв проблем. Нека започнем с най-базовото – секса и сексуалният драйв/нагон.

Секс:

Сексът е много удоволствено и възнаграждаващо занимание (или поне нормално е такъв за повечето хора и за всички животни) и това не е случайно – природата и еволюцията го е направила такова, за да имаме стремеж да се възпроизвеждаме и да се запазваме като вид във времето. При по-сложните животински видове индивидите се ангажират в сексуално поведение по много други причини освен за размножаване:
– преживяване на удоволствие;
– свързване (установяване на връзка) и сближаване чрез споделено преживяване и чувства;
– изразяване на любов и привързаност;
– социално взаимодействие включително за разрешаване на конфликти;
– размяна на материали/получаване на ресурси и т.н.;
 – менторски двойки/отношения;
 – демонстрация на социален ранг, а вероятно и други.

Мастурбация:

Мастурбацията има доста удовлетворяващ ефект на момента поради това, че наподобява преживяване на сексуален акт/стимулация и обикновено води до достигането на оргазъм чрез нея. Тя не е ограничена до хората – и някои животни също мастурбират. Мастурбацията се възползва от възможността да преживяваме сексуално удоволствие. В миналото тя не е била проблем, защото не е имало такова изобилие от толкова много и силно стимулиращи порнографски материали, но с напредването на технологиите това става все по-голям факт и все по-голям проблем.
Това става все по-голям проблем особено при мъжете по много причини:
1) Сексуалният драйв/нагон на мъжете е много по-силен, прост и по-директен.
2) Мъжете са много по-чувствителни към визуални сексуални стимули от жените.
3) Мъжката сексуалност е по-ригидна (по-малко гъвкава). Мъжете имат в много по-голяма степен от жените фиксиран биологично детерминиран сексуален драйв, който е сравнително независим спрямо контекста на средата. Което също така означава, че веднъж след като нещо се установи – по-трудно се променя отколкото при жените.
Повече по темата за разликите в мъжката и женската сексуалност може да прочетете ТУК. ………….
А надолу ще разберете повече защо и как тези неща могат да доведат до проблеми.

Мозъкът ни е пластичен и подлежи на промяна през целият живот, което означава, че прекомерната употреба на порнографски материали може да бъде проблем както за подрастващите така и за възрастните и да доведе до трайни негативни промени – до промяна в ре-свързването на мозъка. Като все пак подрастващите са много по-уязвими.

Ефектите от порното върху мозъка и тялото:

Мощните визуални сексуални образи с голяма интензивност свръхстимулират мозъка. Съответно ако дългосрочно го бомбардираме редовно с такава свръхстимулация, то той свиква на това и след това нормалните сексуални стимули вече не предизвикват такава реакция – например партньор/ка в реалния живот или дори непознат човек от другия пол или пък от който пол харесвате хора. Получава се ефект подобен на пристрастяваща храна или наркотик, при което останалите неща губят привлекателността си и губим желание за тях, а искаме само свръхстимулиращият продукт (в случая порното).
Такъв ефект се наблюдава понякога и по отношение на самата консумация на порно материали – често човекът започва да гледа все по-хардкор неща извън стандартното/обикновеното, които са по-стимулиращи, за да получи същият ефект (което си е точно част от процеса на развиване на зависимост – развиване на толеранс).

Гледането на порно води до краткосрочно освобождаване на допамин и тестостерон. Един от проблемите е, че това се случва от гледане, а не от нормалното естествено ангажиране в сексуални отношения – тоест човек свиква да гледа вместо да прави секс. Тоест е възможно мозъкът да се ре-свърже за гледане на секс вместо да участие в секс (да получава повече удоволствие от това), което очевидно би било голям проблем – човекът ще бъде неспособен да поддържа сексуални отношения (или поне нормални такива) с реален партньор, което е важна съществена част от живота ни и особено за създаването на семейство.
В екстремните случаи дори човек може да загуби способност да прави секс с друг човек.
Забележка: ако сте по-тревожни е възможно като четете тази статия да се паникьосате и тази прекомерна тревожност да допринася за проблеми с представянето в секса в реалния живот, така че не катастрофизирайте веднага особено ако досега не сте изпитвали проблеми.
Повече за неврофизиологията на секса може да прочетете ТУК.

Увеличената мотивация (вследствие на допамина) води до увеличение в тестостерона, но ако това се случва постоянно – има негативен ефект:
Друг проблем е, че порното е постоянно достъпно и съответно човек може да се ангажира прекомерно, при което поради твърде честото освобождаване на допамин да се стигне до изчерпване на допамина, което се преживява като депресивно състояние (потиснатост, липса на мотивация и ентусиазъм за каквото и да е, анхедония – липса на наслада от неща, които преди са ни носели радост, неспособност за концентрация и т.н.). От тук навикът може да стане на компулсия в опит за освобождаване на капчици допамин в мозъка. Повече за изчерпването на допамина и системата на удоволствието и болката можете да прочетете ТУК. Разбира се това води до много проблеми първият от които свързан с развиването на толеранс и изчерпването на допамина, тоест:

Зависимост от порно:

Има немалко такива случаи (и най-вероятно ще се увеличават все повече). Въпреки че като цяло този проблем не се коментира и рядко се дава гласност на такива случаи, то зависимостта към порно може да е не по-малко силна и опустошаваща живота на човек от зависимостта към която и да е субстанция или поведение. Тогава порното и мастурбацията поглъщат все по-голяма част от ежедневието на човека. Често се губи желание за общуване и сексуалност с истински партньор в реалността и се предпочита виртуалното.

Накратко казано – за да можем да продължим да изпитваме удоволствие от коя и да е дейност или изобщо от каквато и да е дейност изобщо е необходимо да се лишаваме от удоволствие за определено време, за да се възстанови баланса в системата на удоволствието и болката. Колкото по-силна е била стимулацията – толкова по-важно е да има този период на лишаване (рестартиране). Но хората често правят грешката да търсят още и още (да увеличават дозата), за да получават още удоволствие (още повече или още като преди, защото е намаляло и са привикнали), което всъщност още повече нарушава баланса и ги обрича на болка в бъдеще.

Порното паразитира еволюиралото желание на мъжете за сексуално разнообразие и дава възможност да го изпитват психологически без да се случва в реалността. В дългосрочен план е трудно до невъзможно, за която и да е жена-дългосрочна партньорка на мъж да се конкурира с хиляди често сменящи се образи на привлекателни жени… Тоест е възможно мъжът поради прекомерна консумация да загуби желание за дългосрочната си партньорка и да предпочита разнообразието и новостта, които виртуалният порно-свят предлага пред реалното, което е виждал и преживявал стотици/хиляди път.
Забележка: разбира се с времето обикновено и мъжът и жената губят до известна степен сексуалното си желание към дългосрочния партньор и това е нормално. Повече за преходността на сексуалното желание може да прочетете ТУК.

Повечето хора пренебрегват тези рискове и си мислят, че нямат проблем, но има начин да разберете дали това наистина е така:
Ако може да се въздържите да не гледате порно 1 месец (или поне 3 седмици), то най-вероятно наистина не сте зависими от него в никаква степен. Това не означава да не мастурбирате цял месец, но ако го правите – да не използвате никакви порнографски материали, а само въображението си. Разбира се може да се прекалява дори и с мастурбация без гледане на порно или други материали, но това е доста по-рядко срещано в модерността и трудно за повечето хора.
Бих ви посъветвал да пробвате това въздържание на практика, за да установите какво е положението реално и да знаете дали имате проблем.

Повече за зависимостите може да прочетете ТУК.

Пробвайки това когато бях на около 22г. установих, че имам такъв проблем макар и доста далеч дори от умерена зависимост. След това се заех и с времето го разреших. Костваше ми доста усилия и време, но в крайна сметка се измъкнах от хватката на леката зависимост. Накрая ще предложа каква честота на гледане на порно и мастурбация ми се струва здравословна.

Увеличената опасност от гледането на порно при подрастващите:

Тук може ефектът да е още по-краен, защото при тях мозъкът е много по-пластичен и ако само гледат порно е възможно мозъкът им да се свърже, така че гледането да измести правенето и съответно да предпочитат/да е по-удоволствено да гледат отколкото да имат реални сексуални изживявания с друг човек. Но възрастните хора също не са защитени, защото мозъкът остава пластичен през целият живот, макар и по-малко отколкото в младостта. Прекаленото излагане на порно може да е пагубно както за развиващият се мозък, така дори и за вече развитият, защото дори той подлежи на промяна. Ние ставаме това, което „тренираме“ – това което извършваме редовно (или консумираме като съдържание).
По-леки проблеми идващи от това е, че могат да имат трудности и проблеми в романтичните взаимодействия – мозъкът им да не е кондициониран/да не се научи да реагира на такива и да не знаят как да подхождат и какво да правят, да не са свикнали да взаимодействат сексуално с реален човек. Могат да станат дисфункционални в тази сфера, която е основна за живота – да имаш интимни сексуални отношения, да създадеш семейство и деца и т.н.

Порното може да се окаже удобно бягство от връзки и близки отношения, които изискват доверие и уязвимост и провокират тревожност, страх и дискомфорт. Вместо човек да се изправи пред страховете свързани с интимността (недоверие, страх от отхвърляне, изоставяне, предателство и други) и да ги преодолее, то той бяга във фантазията и виртуалното. Бяга в преживяването на удоволствие безопасно, защото там няма риск от негативни емоции, от емоционална болка, от нараняване, от болезнени конфликти, изневери, раздели, отхвърляне, пренебрегване и т.н. Това е една възможна причина някои хора да предпочитат виртуалното пред реалното.

Проблеми в брака и двойката вследствие на порното:

Омъжените мъже и жени, които гледат порно е два пъти по-вероятно да се разведат отколкото брачни партньори, които не гледат порно като това важи и за мъжете и за жените (изследване).
От гледна точка на качество на брака (брачна удовлетвореност или неудовлетвореност) изглежда, че има понижено качество при мъжете, които гледат, но увеличено качество при жените, които гледат по-често което частично противоречи на данните от другото за негативен ефект и при жените (изследване).

Изглежда, че става дума за причинно-следствена връзка в посока от увеличено гледане на порно към влошаване на брачните отношения. Това все пак не е напълно сигурно, въпреки задълбочените статистически анализи.
И все пак като добавим историите от реалния живот – все по-често се наблюдава този ефект – партньорът (обикновено мъжът) предпочита да гледа порно отколкото да прави секс с жена си.
Един от проблемите е, че мъжете имат желание за сексуално разнообразие, което е част от еволюционната биология и съответно порно-то паразитира този аспект на мъжката сексуалност.
При положение че мъжът ежедневно може да бъде облъчван с нови и нови образи на жени (което автоматично значи по-вълнуващи и провокиращи възбуда, защото новостта води до по-голямо освобождаване на допамин) и които често дори са и по-привлекателни (защото това им е работата) – то не е чудно, че може да загуби желание към партньорката си, с която вече е бил стотици или дори хиляди пъти. Просто тя поради познатостта си не може да предизвика толкова силен биохимичен (допаминов) отговор в него и съответно не може да се конкурира с ярките, нови образи и неговите фантазии с тях…
Съответно тя често започва да се чувства пренебрегната, отхвърлена и незадоволена и това съвсем логично и естествено може да доведе до раздяла (или пък да седи в тази връзка неудовлетворена) – и в двата случая е неприятно…

Много мъже използват порното и мастурбацията за успокоение – за сваляне на напрежението, включително и за по-лесно заспиване. Това наистина помага и работи краткосрочно, но създава проблеми дългосрочно – свикваме на тази нездравословна стратегия за справяне с напрежението, стреса или безсънието вместо да се научим как да се справяме с тях по здравословен начин без външни способи. Също така инцидентно може да доведе до другите описани проблеми, ако е прекалено редовно.

Друг проблем е, че когато един мъж свикне на порно – няма толкова стимул да търси това сексуално удовлетворение в реалния живот с истински жени (или хора изобщо – какво предпочитате си е ваша работа). Съответно не натрупва опит в тази сфера и остава неопитен. Но в някакъв момент все пак иска да има връзка/семейство и това, което се случва е, че няма опит и адекватност в сексуално отношение (качество, което е важно и което жени веднага разбират).
Жените с повече опит (и по-добър опит) винаги разбират дали един мъж е „чекиджия“ и неопитен в реалният живот или не.
А сексуалната неудовлетвореност, на който и да е от двамата партньори е честа причина за раздяла или изневяра.

Освен това по този начин се хаби/пилее сексуалната енергия на мъжа и съответно жените не я усещат, а (почти) никоя жена не иска асексуален мъж. Тази енергия и сексуалният драйв изобщо е свързан и с амбицията, желанието за постижения, способността за действия (инициативност) и т.н. – все важни мъжки качества. Съответно те се губят или поне намаляват в забележима степен.

Така че порното може да възпрепятства създаването и функционирането на реални здравословни връзки в реалния свят. Може да се използва като бягство от (или заместител на) истинска връзка, секс и интимност.

Порното достъпва и активира едни от най-примитивните и мощните ни мозъчни вериги и системи и е потенциално силно пристрастяващ ефект. Неслучайно субстанции, които активират веригите на допамина са толкова пристрастяващи – стимулантите (кокаин, амфетамини, метаамфетамини). Порното също представлява форма на свръхстимулация.
Следователно е важно да предпазваме своите мозъчни вериги и системи като ограничаваме периодично консумацията на такива материали през по-голямата част от времето, което да гарантира, че няма да нарушим баланс в системата на удоволствие и болка и ще можем да продължим да изпитваме удоволствие от всякакви дейности и да им се наслаждаваме дългосрочно. Освен това е хубаво не само да гледаме, а и да участваме – да насочваме сексуалната си енергия и желание в посока реализиране на сексуалността по здрав начин с реални хора.
В допълнение лишаването за продължителен период от време увеличава желанието, чието задоволяване после води до много по-силни приятни усещания.
Това е едно от множеството културни изобретения, които задоволяват наши базови за еволюцията и запазването ни като вид нужди, но това разбира се не идва без последствия.

Моите очаквания са, че с развитието на технологиите това ще става все по-голям проблем (3-Д екрани, игри, виртуална реалност и т.н. правещи преживяването по-реално от реалността и по-приятно без никакви рискове и дискомфорт). Всичко, което е в телефона/екрана има потенциал да бъде геймифицирано тоест направено по-зарибяващо (пристрастяващо).

Как да разберем имаме ли проблем (зависимост към порното) и какво да направим?

1. Установете дали имате проблем – дали е станало вреден навик (имате лека/умерена/тежка зависимост)? Ако можете на практика да не гледате 3-4 седмици, то най-вероятно положението е окей. Пробвайте и вижте.
Освен гледането – остава мастурбацията – ако можете да минете 3-7 дни без мастурбация (и без гледане на порно независимо дали с или без мастурбация, защото както казах за някои хора дори гледането става предпочитано), то вероятно също сте окей като все пак особено за мъжете това ще варира много според възрастта. Колкото по-млади сте – толкова по-нормално е този период да е по-кратък, но поне 2-3 дни въздържание би трябвало да е постижимо дори за тинейджърите.

Ако просто го правите по навик или компулсивно без дори да го чувствате добре, но все пак го правите то най-вероятно положението вече е зле (това е типично за умерените и тежките зависимости, при които дори човекът вече не го прави за удоволствие, а за да не се чувства зле/ужасно). Тогава имате нужда от сериозна интервенция, а вероятно и от работа със специалист, тъй като тази зависимост има не по-малко негативни дългосрочни ефекти върху живота на човек.

2.1 Ако чрез нещата от предната точка сте установили, че имате проблем, то е нужно да се намесите. Това може да е много трудно и да изисква усилия, но е важно за здравословния ви личен живот.
Поставете си ограничения и се старайте да ги спазвате – невинаги ще успявате, но важното е да прогресирате и да увеличавате периода на въздържание и постепенно да постигнете контрол над поведението си в тази сфера – вие да определяте кога, какво, колко, а не да се ръководите от импулсите, компулсиите или зависимостите си.
На мен ми отне около година докато установя траен контрол върху този вреден навик (разбирайте над 90-95% от времето да определям кога да се ангажирам или пък не).
Ако имате наистина силна зависимост – направете всичко възможно за 30 дни да не гледате порно (ако мастурбирате да е само на въображение и без прекаляване), защото за толкова време приблизително се възстановява баланса в системата на удоволствието и болката (допамина). След този месец – зависи какво е положението.
Във всеки случай ако имате проблем независимо дали тежък, умерен или лек – консултирането със специалист по темата би било от голяма полза, тъй като всяка зависимост е голямо и трудно предизвикателство за справяне самостоятелно.

2.2 Ако пък сте от малцинството и нямате проблем на този етап – просто се грижете да не прекалявате откъм честота и стимулация, за да продължите да сте окей. По-долу давам конкретни препоръки:

Здравословен график на гледане на порно и мастурбация:

Ако нямате проблем или сте имали проблем, но сте го коригирали и е минало време и можете да се върнете към лека консумация на порно материали и мастурбация, то можете да направите това по следния график, така че да подсигурите, че нещата няма да излязат извън контрол.
Ако нямате сексуален партньор, то:
1) Ако сте до 25г.
– гледане на порно до 2 пъти на седмица;
– мастурбиране до 3 пъти на седмица;
което означава поне 30% от времето (или повече), ако мастурбирате да е без гледане на порно.
2) Ако сте над 25г.
– гледане на порно 1 път на седмица;
– мастурбиране до 2 пъти на седмица;
отново – поне 30-50% от времето, ако мастурбирате – да е без гледане на порно.
Също така и в двата случая и изобщо когато гледате – стремете се да гледате малко – просто 1-2 видеа колкото да си свършите работата, а не да скролвате, да гледате и отбирате по един час, защото по този начин свръхстимулирате мозъка си с много мощни, различни, постоянно сменящи се сексуални визуални стимули.
Също така когато гледате е желателно да не е прекалено хардкор нестандартни неща.
Ако имате сексуален партньор, то съветът ми е да се стараете да не гледате порно и да не мастурбирате или това да се случва много рядко (до 1 път седмично или дори по-рядко). Също така в този случай можете да гледате заедно от време на време и да взимате идеи за разнообразяване.

Остатъкът от сексуалното си желание и енергия – може да впрегнете в посока задоволяване на сексуалната в реалния живот. Ако въпреки това ви остава излишък – насочете го към продуктивни дейности – към спорт, работа, странични професионални занимания, творчество, хобита и т.н. Личното ми мнение, е че дори по-добре да впрегнете цялата такава енергия навън, но това вече си е личен избор.
Ако имате голям излишък от сексуална енергия и желание – насочете го в реалния живот към общуване с истински жени или мъже, споделена сексуалност и интимност вместо да го хабите за виртуални фантазии.  

За някои хора, които порното им е голяма слабост (както за други са определен наркотик; храната; хазарта; алкохола и т.н.), то може да се наложи изобщо да отрежете това от живота си. Това се отнася за малък процент от хората, но все пак го споделям, тъй като има и такива хора.

Както се вижда темата е изключително важна и ще става все по-проблематична и това е причината в някакъв момент да повдигам този въпрос с всеки клиент мъж, който идва при мен и генерално го насочвам в посока намаляване и здравословна употреба.