Поведенчески социални експерименти

Какво представляват поведенческите социални експерименти?

Те са един от най-мощните терапевтични инструменти. При провеждането им излизат дълбоко закопани и дълго време поддържани вярвания за и страхове от провал, слабост, унижение, отхвърляне, изоставяне, нараняване. Директното им активиране и изваждане на повърхността дава възможност за работа с тях – ако не можем да достъпим нещо – няма как да го променяме, точно това е и целта им – да извадят наяве психичните наличности (основно страховете) на човека свързани най-често с мнението на хората („какво ще кажат или ще си помислят“) водещи до самопотискане поради страхове от унижение, отхвърляне, изоставяне, слабост, провал и други. Така изплувалите на повърхността активирани чрез поведенческите експерименти страхове, могат да се преработват и чрез методите за преобразуването им – преди изпълнението им (за спомагане на осъществяването им и промяната на маладаптивните когнитивни схеми) и след изпълнението им (за трансформиране на активираните/извадените по време на правенето им психични наличности в адаптивни и полезни такива) чрез следните методи:
когнитивнокогнитивно реструктуриране на вътрешния диалог (автоматичните мисли) и базовите вярвания и трансформацията им в по-реалистични и полезни такива
поведенческивъзприятийно преформулиране/прерамкиране – променяне на възприятието за случващото се и по този начин за преживяването му – чрез наводняване – през хумор, през приемане или по друг начин
поведенчески чрез десенсетизациясамото им провеждане води до телесно претръпване и обезстрашаване – така постепенно мозъкът (амигдалата, хипокампа) и тялото се научават, че това не е толкова страшно и опасно колкото го възприемат и дава едновременно тласък за бъдещо излизане от зоната на комфорт, себепредизвикване, решителност и асертивност, както и преживяване, към което да реферираме като противоречащо на ирационалните страхове, вярвания и очаквания и да използваме за повторно когнитивно реструктуриране
чрез водена медитация/хипноза
чрез медитация

Те със сигурност са свързани с излизане от комфорта и напълно „защитената“ и контролирана среда на кабинета и за терапевта и за клиента и определено могат да са трудни и предизвикателни за изпълнение особено, ако активират силни страхове, но затова се правят в присъствието на терапевт и се започва от по-малки и изпълними постепенно към по-трудни, докъдето човек може и е смислено за психотерапевтичната работа, така че да трансформира себе си в по-силен, живеещ смело, спонтанен, хармоничен и харизматичен човек. Така че всеки трябва да избере дали да седи в зоната си на комфорт и неадаптивните си модели на поведение и мислене или да се предизвика, да излезе от тях и да усвои нови такива, които са му по-полезни.

Те имат потенциала да съкращават времето на работа с човека многократно, защото една такава сесия може да се равнява по интензитет и мощност на множество или дори десетки обичайни психотерапевтични сесии. Изключително важно е създаването, планирането и изпълнението им, както и преработката на емоционалните реакции преди, по време на и след тях да са под ръководството на опитен терапевт, за да е сигурно, че се планиран и изпълняват по подходящ начин, че изваждат/активират  наличности на необходимите за преодоляване/промяна вярвания и страхове и че се извършва необходимата покрай това активиране на чувствата и мислите реструктуриране/преработка.

Какво точно могат да включват – всичко, което е свързано по някакъв начин със страховете на човека/клиента и ги активира и го изкарва от зоната на комфорт – добре е да са индивидуализирани според конкретните нужди и тъй като е добре да са степенувани от по-лесни към по-трудни (а при това има разминаване между различните хора).
Важно: Правят се не за забавление, развлечение, подиграване или влизане в роли, а за да достъпим страховете си целенасочено, да ги изкараме на повърхността, за да можем да работим с тях съзнателно. Не се прекалява и не се търси социален смут и прекомерност, а премереност и баланс.
Целта също така не е да се упражняваме в това да се проваляме или да сме неудачници, а да се научим да приемаме тези страхове, които стоят в нас самите и са ирационални, по този начин отнемайки влиянието им върху нас и сваляйки огромен товар от плещите ни (под формата на постоянно напрежение, тревожност и определени поведения), за да сме по-свободни и да имаме налични на разположение повече ментални и физически ресурси за реализацията на истинските ни желания и цели (вместо за борба или бягство от страховете и тревожността).
Важно е да не се изиграват като роля, а човек да достъпва и да се свързва с дълбоките си страхове, за да може да работи с тях, а не само да се преструва повърхностно.

След всичко това е време да дам някои примери за тях (но както вече казах те се правят само при присъствието на терапевт при конкретен план и с конкретна цел – персонализирано). Също така преди и след изпълнението на всеки се използват методи за преработването им, които изброих. Важно е в момента на правене (и преди и след) да се осъзнава разликата между обективната реалност и субективните ирационални страхове, което автоматично донякъде сваля тревожността. Също така това позволява залагането на нови вярвания – тъй като старите очевидно са погрешни и не работят в нашата полза. Това също се прави преди, по време на и след това.

Първо ще дам примери за такива, а после и примери с използването на когнитивно реструктуриране в конкретната ситуация преди и след. Не съм ги степенувал по трудност, тъй като тя е индивидуална за всеки, а просто съм ги изредил в произволен ред и са примерни, могат да се измислят още десетки такива индивидуализирани:

1. Медитиране или молене на земята – на улицата, в парка, в мола или нещо такова.
2. Ровене по кофите и ходене по улиците в неугледен вид със скъсани или омазани дрехи.
3. В магазин – молба за закупуване на стока на по-ниска цена поради недостиг на средства (и отново неугледен скъсан смачкан вид).
4. В магазин за дрехи питане за банички, пици, кюфтета, защото сте много гладен или по-друга причина с прилежащото неадекватно поведение на луд (без да плашите служителите или други хора).
5. Куцане, тикове и други подобни типове поведение плюс неугледен външен вид.
6. В магазин за сувернири – разпитване дали имат вуду кукли (защото искате да отмъстите на бившата или бившия) или южноамерикански амулети, индиански тотеми и прочие, тъй като нещата не вървят добре за вас напоследък и сте прокълнати, над вас действа зла магия или нещо от сорта.
7. Заекване и фъфлене в магазин при пазаруване или при разговор с непознат човек.
8. Говорене на висок глас по телефона сред хората или поне преструване, че говориш по телефона (в метро, автобус или просто някъде сред тълпа от хора) – може да включва, че се караш с приятеля/ката си или някой родител или приятел, че обясняваш, че си еди какъв си и правиш признания на тях по телефона и всичко подобно, което би събудило дискомфорт и тревожност.
9. Преструване на пиян по улиците с бутилка и неадекватно държание (отново с известно внимание към средата и околните).
10. Преструване на луд, говорейки си сам тихо или на висок глас (отново целта не е да смущаваме околните и да ги плашим, а да изкарваме и работим със собствените си страхове).
11. Слушане на музика силно навън или в автобус или метро (отново при молба да намалите го правите или самите вие след като сте изпълнил задачата го правите, така че да не тормозите околните или поне не излишно).
12. Заговаряне на непознат привлекателен човек от другия пол (ако си допаднете може да се разберете и за среща).
13. Провеждане на измислена анкета с непознати хора или питане за мнение по даден въпрос или друго подобно.
14. Питане в заведение за бързо хранене или ресторант дали бихте могли да получите някакви остатъци от храна (сега или накрая на деня например), тъй като сте гладен и нямате пари за храна.
15. Питане на хранещ се човек дали ако му остане нещо може да ви го даде, тъй като не сте яли скоро и нямате възможност да си купите.
16. Създаване на импровизирана сергия с продаване на боклуци (които например сте събрали от ровенето по кофите) и продаването им.
17. Обясняване на непознат човек (мъж или жена), че сте девствен и не ви се получава с другия пол и какво биха ви препоръчали.
Може да се направи и в книжарница – с книги по темата.
18. Разговор с непознат за паник атаките, които имате или дали и те чуват гласове в главата си от време на време, какво им казват и т.н.
19. Ходене по пижама или дрипави дрехи със странни аксесоари и т.н.

Ключово за полезността им е влизанет ов ситуации с променено отношение на приемане на себе си и страховете си вместо изтласкване на страхове, слабости или мразене на определени наши части.

Примери с реструктуриране преди и след провеждането:

Пример1: В аптеката питам за стимуланти за ерекция, защото имам проблеми или за хапчета уголемяване на пениса или за памперси, за нещо за гъбично течение с ужасна миризма и т.н. ->
1) Страхове и автоматични мисли, – притеснявам се какво ще си помисли аптекарката – че не ми става, че ми е малък, че се насирам, че съм импотентен и за нищо не ставам – страх от унижение, отхвърляне и мнението на хората, сила на емоцията – 8, Телесни реакции, които провокира – сърцебиене, потене, топка в корема и т.н.
2) Когнитивно реструктуриране и възприятийно преформулиране чрез връзка с реалността и логика и това как ще се чувствам след това – Най-вероятно дори няма да обърне внимание на случката, тъй като има свои проблеми или пък много други хора правят нещо подобно и ще го е забравил/а утре. Ако не – дори не се познаваме, тяхното мнение е незначително и не ме засяга, защото всеки е свободен да си мисли каквото иска за мен. Реално няма какво да ме притеснява в тези ситуации – дори не са толкова неловки колкото си мисля, всъщност дори са забавни и след това ще си го спомням с усмивка и ще съм доволен, че съм се изправил пред страховете си и съм ги приел и действал въпреки тях и трудността.
3) Когнитивно реструктуриране след провеждането му – нищо лошо не ми се случи, нямаше негативни последствия, хората не ме линчуваха. Всъщност е полезно и освобождаващо да видя, че страховете и притеснението ми е безпочвено. Доволен съм от себе си и живея дори по-свободно, силно и смело. Не бягам от такива неловки ситуации – нагледно видях, че на хората не им пука особено или поне не за повече от 10 секунди. Емоция и силата и – страх, 3.

Пример2: Преструвам се на луд/бавноразвиващ на улицата или в магазина ->
1) Страхове и автоматични мисли – ще ме помислят за луд, ненормален -> ще ме отхвърлят, ще ме презират, ще ми се подиграват, сила на емоцията – 8, Телесни реакции, които провокира – сърцебиене, потене, треперене и т.н.
2) Когнитивно реструктуриране и възприятийно преформулиране чрез връзка с реалността и логика и това как ще се чувствам след това – Няма да има никакви последици, дори не ги познавам, може би никога няма да ги срещна отново. Освен това ще имам забавна история и ще разнообразя денят на хората за кратко и толкова. Мненията им за мен нямат тежест или влияние върху мен и самочувствието ми. Не е кой знае какво, няма защо да се тревожа, нищо лошо няма да се случи, а след като го направя ще си спомням с усмивка и ще се чувствам доволен от себе си, че съм изкарал наяве страховете си и съм се изправил пред тях и съм видял колко са глупави, необоснави, нереалистични и ирационални.
3) Когнитивно реструктуриране след като съм го направил и връзка с реалността – нямаше никакви негативни последици и ми е забавно да си припомням случката. Страхът и тревогата преди да го направя бяха по неприятни от самото правене – излишно е да се съобразявам с тях. Емоция и силата и сега – страх, 2.

Пример3: Ровене по кофите ->
1) Страхове и автоматични мисли – страх ме е какво хората ще си помислят за мен, че ще ме презират и пренебрегват,  че няма да ме харесат  и приемат, ще ме отхвърлят; сила на емоцията – 8; телесни реакции, които провокира – сърцебиене, потене, треперене, топка в корема и т.н.
2) Когнитивно реструктуриране и възприятийно преформулиране чрез връзка с реалността и логика и това как ще се чувствам след това – на никой няма да му пука че ровя по кофите – няма нищо толкова ужасно в ситуацията, на всеки може да се случи да рови по кофите – толкова много хора ровят по кофите и на никой не му пука и не обръща внимание. А дори и да ме съжаляват или презират – това няма да навреди на съществуването ми.  Ще продължа да живея нормално след това. Мнението на другите няма тежест, защото аз се кефя на себе си и се приемам и обичам такъв какъвто съм дори като ровещ по кофите с ужасна съдба. Наслаждавам се на процеса прегръщам страховете си и така спират да ми влияят и да ме движат.
3) Когнитивно реструктуриране след като съм го направил и връзка с реалността – нищо лошо не се случи като резултат,  племето не ме изгони или отхвърли,  видях че няма от какво да се страхувам. Продължавам да живея като преди, но още по-свободно. Доволен съм от себе си не се притеснявам страха си. Емоция и силата и сега – страх, 3.

Пример4: В магазин за сувернири питам за вуду кукли и индиански сувенири, амулети и тотеми, защото животът ми не върви добре напоследък и съм прокълнат, над мен тегне зла магия и т.н. ->
1) Страхове и автоматични мисли – тревожа се какво ще си помислят хората – че съм луд откачен ще ми се смеят, ще ми се подиграват, ще ме отхвърлят, няма да ме харесат и приемат; сила на емоцията – 7; телесни реакции, които провокира – сърцебиене, потене, треперене, топка в корема и т.н.
2) Когнитивно реструктуриране и възприятийно преформулиране чрез връзка с реалността и логика и това как ще се чувствам след това – сигурно и по-странни неща са виждали и чували, най-вероятно ще е забавна случка за всички и нищо лошо няма да се случи. Нищо лошо няма други се случи и просто ще видя за пореден път, че цялата тревожност и страх които изпитвам преди това са абсурдни и нямат стабилна почва. Няма значение какво ще си помислят за мен, защото аз харесвам и приемам и се кефя на себе си а това е най-важното.
3) Когнитивно реструктуриране след като съм го направил и връзка с реалността – всичко мина супер даже беше забавно. Чувствам се щастлив и доволен, освободен от изкуствените правила за социално поведение, които сам съм си наложил. Емоция и силата и – Страх, 2.

Добре е да се правят периодично и да се повтарят (или да се измислят нови такива и да се правят), както и да се правят на места, където рискът от познати хора е минимален. Ако някой ви познае е добре да имате готови извинения/оправдания, от сорта на загубих бас или записах се на група по актьорско майсторство и претръпвам или имам домашно от там или друга ваша си версия, с които да излезнете от неловката ситуация и да не помисли вашият познат, че нещо сте полудял или сте станал бездомен и т.н.

Дезайните са такива, защото целта е да се активират изтласканите извън съзнанието страховете за неуспех, провал, отхвърляне, загуба, унижение и прочие и да се приемат и инкорпорират в личността по здрав начин, трансформирайки човекът и неговият живот впоследствие – с по-малко страх и напрежение в него и повече харизма и готовност именно за противоположното – сила и смелост, да поемаме нужните премерени и разумни рискове, които могат да го доведат до успех.Така вече не бяга от страховете, а ги преживява осъзнато с променено възприятие и променена реакция, която постепенно се утвърждава все повече и повече в живота ти (и в мозъка ти под формата на невронни пътеки), а въпросните страхове биват приети, стопени и направени част от личността ти. По този начин си гарантираш, че стремежът ти към успех не е бягство от страх от провал и отхвърляне или чувство за липса на стойност (мотивация на дефицита и страха), а автентично мотивиран през вдъхновение и смелост. Не си се вкопчил в успехите и материалното или славата, но имаш увереността да ги преследваш активно без страх от противоположното.