Хронични заболявания – защо метаболитното здраве е ключово

Хроничните заболявания са най-смъртоносните болести на нашето време. Сърдечносъдовите, невродегенеративните (Алцхаймер, Паркинсон и останалите деменции) и ракът са само някои от тях, но те са отговорни за около 75% от смъртността в световен мащаб. Други хронични заболявания са диабетът, затлъстяването, артритът и други.
В тази публикация ще обясня връзката между тях и метаболитното здраве и защо то е важно. Всъщност около 7-8 от 10-те най-смъртоносни заболявания в модерността са свързани с влошено метаболитно здраве и нарушена регулация на кръвната захар (които или са причината или основен допринасящ за тях фактор).

Каква е връзката на метаболитните дисфункции с хроничните заболявания?

Тя се дължи на факта, че метаболитните процеси на производство, използването и съхранението на енергия са фундаментални за целият ни организъм. Те се извършват във всяка клетка от тялото ни и когато нещо не е наред с тях (метаболизма, метаболитното ни здраве – въпросните процеси), то имаме здравословни проблеми. Когато енергийния метаболизъм дори на част от клетките ни е нарушен (метаболитни дисфункции) – те не могат да произвеждат/използват/съхраняват енергия както трябва, което влошава функционирането на тези клетки, което води до дисфунцкии в органите, от които те са част, което пък води до симптоми на болест.
Както се вижда метаболитното ни здраве е фундаментално за цялостното ни здраве ни и влияе на функционирането на целият ни организъм (на всяка клетка, тъкан, орган, система). Това е и причината, когато нещо не е наред с метаболитното ни здраве се чувстваме ужасно и нямаме енергия. Освен това се увеличава и риска от развиване на хронични заболявания, защото биват засегнати базисни за организма ни процеси свързани с енергията (проблеми с производството, използването и съхранението ѝ) – това е пътят към хроничните заболявания. Затова и проявленията на метаболитните проблеми са толкова разнообразни.

Повече за метаболизма може да прочетете ТУК.

Неразривно свързана с метаболитните проблеми е инсулиновата резистентност, която в крайната си форма представлява диабет тип 2. Инсулиново резистентни ставаме когато продължително време сме в състояние на хиперинсулинемия (хронично висок инсулин) – когато се налага задстомашната ни жлеза да освобождава повече инсулин, за да вкара глюкозата в клетките ни. Инсулиновата резистентност води до дефицит на енергия в клетките ни по два начина:
1) не можем да разпределяме и използваме глюкозата ефективно.

2) не можем да използваме мазнините за гориво, защото инсулинът е сигнал за организма да спре горенето на мазнини и да ги складира.
И когато този дефицит на енергия и метаболитни дисфункции се случват на различни места в тялото – това води до най-различни проблеми, които според тъканите и органа, който засягат. Затова клиничните манифестации на метаболитните дисфункции са толкова различни:
– невродегенеративни заболявания (най-вече Алцхаймер наричан диабет тип 3);
– високо кръвно, сърдечни заболявания, инсулт;
– рак;
– мастна чернодробна болест;
– стомашно-чревни болести;
– проблеми с уши, нос, гърло (поради хроничните възпаления в тях);
– дори акне;

Защо се случват тези метаболитни проблеми? Заради модерният начин на живот:
– вредната храна;
– вредния график на хранене; 
– влошеният сън;
– хроничният стрес;
– заседналия начин на живот;
– липсата на хранителни вещества въпреки изобилието на калории;
– токсините и замърсяването.

Забележка: разбира се в някои конкретни случаи е възможно да има и друга причина за въпросните заболявания или поне други допринасящи фактори, но в повечето (почти всички) случаи метаболитните проблеми са водеща причина или поне основен движещ фактор в развитието им. А от другата страна на дисфункциите – метаболитното здраве е ключово за избягването или обръщането им.

Всички хронични заболявания започват/са свързани с проблеми в метаболитното здраве. И това е съвсем логично – когато клетките ни не могат да произвеждат или използват ефективно енергия – органите и тъканите в тялото ни започват да не работят както трябва.
Метаболитно здраве означава митохондриите ни да функционират оптимално, защото те произвеждат енергията в тялото ни от храната. Благодарение на тях правим всяко нещо в тялото ни – горим мазнини и глюкоза за енергия, за да можем да мислим и движим мускулите/тялото си. Когато те не работят както трябва това води до когнитивни нарушения; проблеми с кръвната захар; ниска енергия и дори рак.

Всъщност най-големият рисков фактор за рак след пушенето е наднорменото тегло, което е свързано именно с проблеми в инсулина и кръвната захар. Когато не можем да използваме правилно/оптимално калориите поради метаболитни или хормонални дисфункции, то трупаме килограми. Като цяло дисрегулацията на теглото е ефект надолу по веригата от клетъчен и/или хормонален проблем. Което може да се коригира за месеци с правилните интервенции.
Най-очевидните показатели за метаболитни дисфункции са дисрегулацията на кръвната захар, инсулина, холестерола и теглото.

Хроничните заболявания са като клоните на едно дърво, които макар и различни имат едно общо стъбло/корен – метаболитните проблеми и инсулиновата резистентност. Те са общата основа или поне общ допринасящ фактор за толкова много състояния.
Всяко състояние свързано с хронични възпаления е потенциално продукт на метаболитни дисфункции и дисрегулация на кръвната захар, защото те са фундаментални активатори на възпаление в тялото.

Голяма част от споменатите хронични заболявания се развиват десетилетия наред. Процесите (метаболитните дисфункции), които водят до тези болести са налични години и дори десетилетие/я наред преди да се стигне до самите хронични заболявания. Но модерната медицина не се занимава с този период, докато положението не стане достатъчно зле (не се стигне вече до тях). Това е един от най-големите проблеми на медицината в модерността – не се намесва, докато нещата не станат прекалено зле (не преминат границата на болестта), когато последиците са трудно обратими, въпреки че е много по-лесно и евтино да се прави превенция вместо интервенции след това.

А в голямата степен всички те могат да бъдат избегнати – всичко това може да се предотврати или поне отложи във времето с години или ако вече е започнало да се случва – да се обърне или поне подобри/облекчи в голяма степен чрез прости лайфстайл интервенции (режим на хранене, сън, спорт, менажиране на стреса и т.н.). В частност диабет тип 2, високо кръвно, затлъстяване, мастна чернодробна болест в повечето случаи могат да се обърнат за седмици до месеци с подходящи лайфстайл промени. И въпреки това в модерността, за да си здрав трябва да си извън нормата, защото повечето хора са или в бъдеще ще бъдат с хронични заболявания – ако си възрастен човек в модерността е по-вероятно да имаш хронично заболяване отколкото да нямаш. Тоест все повече болестта става нормална.

По тази причина в момента създавам курс от онлайн лекции, който ще съдържа информация:
– как да сме по-здрави и да боледуваме по-малко от инфекции;
– как да избегнем хроничните заболявания и да живеем по-дълго;
– как да имаме повече енергия и по-стабилни нейни нива;
– как да имаме по-стабилно настроение през целия ден и да се чувстваме по-добре;
– как да сме по-издръжливи ментално и физически.

Може да разберете повече за него на страницата му (ТУК).