Биология на привличането част2

Сексуалното привличане (а съответно и преживяването за красота) има огромна биологична база. Това е толкова силно вкоренено в инстинктите ни, че предпочитанията в определени лица, които възприемаме като по-красиви се манифестират още в бебетата на няколкомесечна възраст (в много по-дългото гледане на едни лица спрямо други лица според определени техни характеристики). В тази публикация ще стане дума кои точно са тези черти.

Истината е, че и мъжете и жените по отношение на сексуалния подбор са много осъдителни за определени аспекти на другият пол (биологични, но и психологически и социални). Това е болезнената истина, която всеки е преживявал и която идва от суровите условия, в които е еволюирал живота на Земята. Било е полезно и има причина да го има. А предвид, че няма как да се отървем от това животинско наследство – тогава е добре да сме поне наясно с него вместо да се преструваме, че уж нещата не са така както са.
Ако мъжете имат склонност да виждат жените като сексуален обект, то жените имат склонност да виждат мъжете като обект на/за успех. И двете са форми на обективиране/обективизиране на другия пол. Не казвам, че нещата се свеждат само до това, а че го има налично и влияе (двете са много различни).
Всички хора имат равни права и са равни пред закона (или поне е добре да се стремим към това), но в личните отношения ДИСКРИМИНИРАМЕ – няма как да се отнасяме по един и същ начин и да имаме едни и същи еднакви отношения с всички хора. Напротив избираме с кой какви отношения да имаме (включително и сексуални) според това в каква степен някой притежава това, което ценим (в което участва индивидуален компонент, но има и много повече биология и психология като основа).

Въобще не е приятно да си надолу в пирамидата на сексуалния подбор (считан за по-непривлекателен, силно непредпочитан, пренебрегван, игнориран, отхвърлян от потенциални партньори). Това е болезнено преживяване независимо дали си мъж или жена и независимо дали се дължи на външен вид; ниска интелигентност; липса на успех или някаква друга причина.
НО ако е човек е наясно с основите на биологията и психологията на привличането и спецификите за всеки от двата пола, то тогава МОЖЕ ДА НАПРАВИ НЕЩА, С КОИТО ДОНЯКЪДЕ ДА ПРОМЕНИ ТОВА В ПРИТОВОПОЛОЖНАТА ПОСОКА.

Биологичната природа на хората:

Нашата природа е биологична и затова е невъзможно да налагаме и моделираме по какъвто решим начин хората, обществото и социалния ред – просто не е възможно и е обречено на провал, а преди това на много мъка.
Съответно външния вид не е произволен социален конструкт, а еволюирало предпочитание според индикатори за плодовитост и добро здраве. Неслучайно всяка от характеристиките, които ще разгледам в тази част е свързана със здравето – всяка от тях е маркер за по-добро здраве. Следователно физическото привличане представлява форма на здравословно сертифициране (оценяване на здравословното състояние и качеството на гените откъм здраве и плодовитост на потенциалния партньор). Това не е нещо, което мислим и оценяваме съзнателно (въпреки че е възможно да го правим), а параметри, които оценяваме автоматично и несъзнавано. Те важат както за хората, така и за животните. Има си причина те да съществуват и е хубаво да ги признаваме вместо да се преструваме, че не съществуват.
Разбира се по отношение на сексуалното привличане и подбор, въпреки че биологията играе голяма роля, то при нас хората нещата са много по-сложни и психологията има не по-малка роля, за нея ще стане въпрос в следващата статия-продължение като двете се преплитат взаимно, а разделението е донякъде условно.

Забележка1: когато става дума за дългосрочно обвързване има много други дори по-важни параметри и характеристики, но в случая не разглеждам това, а чистото физическо сексуално привличане независимо дали това е свързвано с краткосрочно или дългосрочни интимни отношения. Това, което хората търсят в дългосрочна връзка често е различно от това в краткосрочна.

За ролята на миризмата и изобщо всички сетива (сетивната стимулация) в сексуалното привличане и как то бива медиирано от невромедаторните системи (основно на допамина) може да прочетете на „Какво е сексуалното привличане и на какво се базира“, което играе ролята на част1 (и която междудругото е най-четената публикация на сайта), а това представлява част2, в която добавям някои неща, така че може преди или след това да прочетете и първата част.
Както стана ясно, биологията на привличането е свързанас маркери за здраве и плодовитост.
Тези основни маркери за здраве индикират най-вече:
1) Развитийната стабилност/развитийно здраве
2) Хормоналното здраве (което е свързано с плодовитостта/репродуктивните способности – тоест младостта и живостта на човека)
3) Стареене/младост

Развитийна стабилност/развитийно здраве (developmental stability) – тя е свързана със здравето на индивида по време на развитие и съответно с по-добри когнитивни способности и при двата пола като силата на ефекта е умерена, защото по-здравият индивид е по-вероятно да преживее желан здравословен модел на неврологично развитие и изобщо цялостно биологично развитие.

1) Маркери за развитийна стабилност:

Основните такива са билатералната симетрия на лицето (в по-голяма степен) и на тялото (в по-малка степен). Тоест – доколко двете страни на лицето и тялото са симетрични. Колкото по-симетрични са – толкова по-добра развитийна стабилност сигнализира това тоест повече здраве (което означава по-добри гени на децата и повече здраве и за тях).
Билатералната симетрия е цел за всички движещи се напред организми, защото намалява съпротивлението при движение напред (тоест осигурява ефективност на движението). Тя е доста трудна за постигане.
Има множество изследвания, които показват, че всички хора (възрастни, деца, а дори и бебета) гледат много по-дълго (тоест предпочитат) симетрични отколкото несиметрични лица. Също така научните данни показват, че колкото по-симетричен е мъжа (в лице и тяло):
– толкова повече партньорки генерално е имал в живота си;
– толкова повече оргазми изпитват жените (като това важи и при животните).
Причината е, че женския оргазъм е компонент на cryptic female choice (скрит женски избор и фаворитизиране), което е свързано с еволюцията ни от животните. Защото при повечето животински видове е изключително често една женска да прави секс с много мъжки, НО е най-вероятно да бъде оплодена, когато преживява оргазъм (поради издърпването на семенната течност при оргазма). Тоест така се създава скрито фаворитизиране, което увеличава шансовете за репродукция на мъжкият с по-добри гени независимо, че се е съвкупявала и с други мъжки. Това е скрито повлияване на резултата.

2) Маркери за хормонално здраве:

В случая тези лицеви и телесни черти свързани с повишена привлекателност са белези за хормонално здраве най-вече в посока възпроизводство – тоест за увеличени репродуктивни способности (повишена плодовитост на индивида). 

За жените: по-малко лице, по-малка брадичка и челюст.
Защо? Защото тези ефекти са плод на естрогените (преобладаващите полови хормони при жените), защото естрогенът възпира растежът на костите – тоест тези белези са прокси за наличието на по-високи нива на естроген у жената. 
Неслучайно лицата на жените фотомодели са по-малки – средно са като на 11—12-годишни момичета. Предполагаемо това събужда у мъжете и желание за грижа.

Освен лицето – друг маркер плод на естрогенизиране е по-доброто съотношение на талия към бедра (waist to hip ratio) – като по-ниското такова съотношение е по-привлекателно (малка талия спрямо бедрата) и дори е измерено, че 0.68 е оптималното съотношение (и отново точно фотомоделите са най-често с такова или близко до него съотношение).

За мъжете: тук посоката е обратната – андрогенизиране (ако има такава дума, ако няма – вече има) вместо естрогенизиране – по-голямо лице, по-голяма и широка долна челюст. По-второстепенно физически, но все пак важно е доброто съотношение на рамене към талия/бедра (тоест по-широките рамене). Защо? Защото тестостеронът заедно с растежния хормон водят до растеж на костите и мускулите, което е прокси белег за добро хормонално здраве и репродуктивни способности.

3) Маркери за стареене/младост

Стареенето също е свързано със здравето, защото с възрастта се влошават телесните ни функции (а дори и ги губим) и съответно привлекателността ни намалява. Това е причината да има многомилиардни индустрии свързани с поддържането на външен вид, така че да изглеждаме по-млади.  
Маркерите за стареене са множество – побеляването на косата, бръчките по кожата, общото състоянието на кожата са само някои от тях.
Генерално външният вид на човек издава неговата биологична възраст (която е различна от хронологичната). Хората, които са на 40 години, но изглеждат на 30 – биологичната им възраст е по-ниска (стареят по-бавно), докато хората на 40г., които изглеждат на 50г. – биологичната им възраст е по-голяма (тоест стареят ускорено).
Повече за процеса на стареене и как можем да го забавим може да прочетете в серията ми публикации по темата (ТУК).

Забележка2: за всяка от категориите белези могат да се намерят още много физически маркери, но тези са класическите, които са най-добре установени в научната литература и затова съм заложил на тях без да включвам други, които са по-спорни.

Има един друг интересен допълнителен маркер за здраве: по-жълтият оттенък на кожата (което не означава жълт цвят на кожата, а жълт оттенък/нюанс, който е наличен във всеки цвят на кожата независимо дали е бяла, черна, жълта, червена и т.н.). Той е маркер за привлекателност, защото индикира наличието на каротеноиди (carotenoids), които пък са белег за чревно здраве и за способност за осигуряване на качествена храна (прехрана). А чревното здраве е изключително тясно свързано с цялостното здраве на организма и много заболявания са свързани с проблеми в червата и чревния микробиом.
За 6 седмици с диета богата на каротеноиди човек може да подобри здравето си (най-вече през подобреното чревно здраве) и по този начин състоянието на кожата си и донякъде привлекателността си.
Тези съединения придават оранжево-жълтият цвят на много естествени храни – моркови, тикви, царевица, кайсии, сладки картофи, манго, яйца (жълтъци), сьомга, омар, скариди, миди. За необходимото количество каротеноиди на ден трябва да се консумират доста от тези храни, но пък те така или иначе са полезни за много други неща.

Споделям всичко това не с цел да се самоосъждате, самосъжалявате и депресирате, ако в някаква степен ви липсва нещо от изброените или да оправдавате неуспехите си в междуполовите отношения. Целта е информиране, за да разбираме какво ни въздейства, защо, както и евентуално какво можем да направим по въпроса, така че да сме по-доволни от условията в живота ни.
Както казах психологията играе не по-малка роля от биологията в привличането и в следващата статия ще разберете тази друга променлива от уравнението на привличането.